16 Mart, 2009

Amigurumi de Kullanılan Dolgu Malzemesi BONCUK ELYAF

Amigurumimizi ördük. Yapmak istediğimiz oyuncağımız hazır. Peki bu oyuncağın içine ne dolduracağız. Düşünelim biraz. Pamuk, yün, artık ip, eski bir oyuncağın içi... Bu sıra bu şekilde devam edip gidebilir.

O yüzden doğruca cevaba geçelim. Oyuncağımızın içine elyaf koyacağız arkadaşlar. Ancak elyaf almaya gittiğinizde çeşit çeşit elyafla karşılaşabilirsiniz. Onların içersinden bu oyuncaklar için en uygun olanı boncuk elyaftır. Boncuk elyafın diğerlerine göre birçok avantajı var. Peki nelermiş bu avantajlar.

Esnek ve homojen bir yapıya sahip olduğu için basınç ve sıkıştırmalardan etkilenmez. Birbirine yapışıp keçeleşmez. Bu ne demek mi? Çocuğunuz oyuncağı sıkıştırdığında yada üstüne çıktığında form değiştirmez. Gözü ağzının yanına, kulakları sırtına doğru gitmez :) Elyafın yapısının küreciklerden oluşması ve içerisine hava dolmasından dolayı hemen eski formuna dönebilir.

Yıkanabilme özelliği olduğu için yıkandıktan sonra deformasyona uğramaz. 30 derecede makinada yıkadığınız oyuncaklarınız özelliğinden hiçbirşey kaybetmez. Çocuğunuz, tertemiz ve pofidik pofidik oyuncağıyla oynamaya devam edebilir. Eğer başka bir cins dolgu malzemesi kullanılırsa, binbir emek vererek yaptığınız oyuncağınızdaki deformasyonlar kaçınılmaz. Uyarmakta fayda var.

Ve benim için en önemlisi -- Boncuk elyafın bakteri oluşturmaması ve kötü koku yapmaması da oyuncağımızda dolgu malzemesi olarak tercih etmemizdeki en önemli unsurlardan biri.

Gelelim bu boncuk elyaf nereden satın alınır ve fiyatı nedir?

Her semtte olmayabilir ama yorgancılar vardır. İşte bu yorgancılarda bu elyaf türünden var. Yada Eminönü'nden Tahtakale civarından bakabilirsiniz. Sadece bu değil çeşit çeşit var. Peki fiyatı. Diğerlerine göre biraz daha pahalı ama fiyatına bakıpta amaannnn alıveriyim öbüründen demeyin bunu tercih etmeniz her anlamda oyuncağınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Kalın sağlıcakla.

7 yorum:

  1. teşekkürler.
    ben de denemek istiyordum, nerden elyaf bulurum düşünüyordum,sağolun.

    YanıtlaSil
  2. Hep merak etmişimdir, elyaf örgülerin arasından zamanla çıkıyor mu? içine ayrıca bir kılıf örüyor musunuz? Yoksa gereke yok mu? Bir de bu boncuk elyaf silikonlu elyafla aynı şey mi? O da basılmıyor.
    Mutlu haftalar
    sibel

    YanıtlaSil
  3. Sesiber,

    Amigurumide sık iğne tekniği kullanıldığı için oldukça sıkı bir oyuncak oluyor. Dolayısıyla ayrıca bir kılıf örmeye gerek yok. Direk elyafı doldurabilirsiniz. Silikon elyafta pu puf basılmayan bir elyaf türüdür. Ama yıkanınca keçeleşir. Boncuk elyaf biribirinden bağımsız küçük topçuklardan oluştuğu için kullanımı daha etkili olur.

    Birde yapısı küçük topçuklardan oluştuğu için ördüğümüz oyuncağın en küçük ve dar bölgelerine kadar götürülebilir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. İnci,
    Ne güzel anlatmışsın, bir deneyim ben de.

    Normal elyaf ile yaptığım oyuncaklar çamaşır makinesinde defalarca yıkandı, sapasağlam çıktı hepsi, keçeleşme ya da bozulma olmadı. Hatta ilk ördüğüm oyuncakta ( sünger bob olur kendisi :) elyaf yoktu evde bir krilenti söküp, içindeki kırpılmış sünger parçalarını doldurmuştum. :)

    Boncuk elyafı da deneyeceğim, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Betül,

    Evet haklı olabilirsin. Elyaflarda kalite kalite. Görmediğim için kesin konuşmak istemem. Ama bunların içerinde amigurumi için en uygun olanı boncuk elyaftır. Deneyince gerçekten farklı olduğunu göreceksin. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Güzel arkadaşım merhaba
    böyle yararlı bir bloğa rastladığım için çok mutlu oldum.
    Hemen izlemeye alıyorum seni.
    Ve iki sorum olacak.
    1)hangi tip ip kullanılıyor?
    2)Kaç numata tığ kullanılıyor?
    Sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  7. Orguknit,

    Teşekkür ederim. İp olarak belirli bir marka seçimim yok. Ama genellikle yün oranı düşük ipleri tercih ediyorum. Bunun nedeni yünü fazla olan iplerin çabucak tülermesi.
    İpin inceliği konusuna gelince; orta kalınlıkta bir ip tercih ederseniz hem çalışırken kolay oluyor hemde yaptığınız obje küçücük olmuyor.
    Tığı seçerken; her ip farklı numaralarda tığı kullanmayı gerektirebilir. O yüzden ipin üzerinde bulunan etiketteki öneri tığı numaralarını kullanmanızı tavsiye ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil