08 Ekim, 2009

Teknobilet Dergisi Ekim Sayısı

Teknobilet dergisinin Ekim sayısında yeni yeni popüler olmaya başlayan amigurumi konusu ele alınmış. Teşekkürler Teknobilet...

Hadi buyrun bakalım...

Örgü denilince aklımıza kazaklar, atkılar, bereler gelir. Artık çok farklı bir seçeneğiniz daha var: Amigurumi. Hakkında yazılar bile yayımlanmaya başlanan yeni bir akım amigurumi. Çoğunuz bu akımın adını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz; ama oyuncak örme sanatı dediğimde hepinizin kafasında birşeyler canlanacak....

... Dilek Yavuz'da çocuğunun sağlıklı oyuncaklar oynaması için bu sanata gönül veren bir diğer anne. "Piyasada satılan ve zararlı kimyasallar içeren oyuncaklara hiçbir zaman iyi gözle bakmadım, en kıymetlimin oyuncaklarını kendim üretmeye başladım"diyor. Önce bir kaplumbağa, ardıncan civciv... Daha sonra Japonya'da insanların çok uzun yıllardan beri oyuncaklar ördüklerini, bunun çok eski bir sanat dalı olduğunu öğrenmiş. Dilek Hanım amigurumiyi bir kursa katılarak öğrenmemiş. Zaman içerisinde internetteki yabancı siteleri inceleyerek, bu konuda kaleme alınan Japonca metinleri Türkçe'ye çevirerek kendisi geliştirmiş. Ona göre Türkiye'de bir amigurumi kursunun olmamasının neden bu sanatın bilinmiyor ve icra edilmiyor olması; fakat yüzyıllardır Türk elişi sanatlarında kullanılan sık iğne amigurumideki en önemli teknik. uzun lafın kısası birazcık emek bir parça da merak ile bu sanatı icra edememeniz için hiçbir neden yok.

Dilek Hanım'ın bir de bloğu var. www.hayalarkadaslarim.com adresinde hem bu oyuncakların yapımını anlatıyor hem de "Ben yapamıyorum ama satın almak istiyorum" diyenlere yönelik çözümler üretiyor. Semra Hanım ve Dilek Hanım gibi yaratıcı kadınlar sayesinde bu sanatı merak eden ve tekniğini öğrenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor, bu gerçekten sevindirici. Dilek Hanım'a göre oyuncak örme sanatındaki en önemli malzeme örgü ipi ve tığı. "Bu iki malzemeyi tedarik ettiyseniz hayal gücünüz ile ortaya çıkaramayacağınız hiçbir oyuncak yok" diyor. Onun dışında ördüğü oyuncaklara daha keskin detaylar ve çizgiler kazandırabilmek için güvenlik kilitli göz ve burun kullanıyor. Bu malzemelerin en önemli özelliği takıldıktan sonra bir daha asla çıkmamaları. Satışı henüz Türkiye'de yapılmadığı için Dilek Hanım bu malzemeleri yurtdışından getirtiyormuş. Bu oyuncakların her yaştaki çocuğunuza hayal arkadaşı olacağını düşündüğünüzde bunun ne kadar doğru bir tercih olduğunu anlayabiliyorsunuz.

.... Yazı bu şekilde uzayıp gidiyor. Başka kimler mi var röportajda sevgili Betül Kuyumcu, Semra Bayrak ve Yasemin Şentürk. Hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum arkadaşlar. Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
...Ve kocaman, koskocaman bir teşekkür daha. Sevgili Örgücü Nine 'me Biz gençlere ışık tuttuğu ve bu uçsuz bucaksız amigurumi deryasında yolumuzu aydınlattığı için.
Sağlıcakla...

20 yorum:

  1. sayenizde siz ve sizin gibiler sayesinde dahada gelişecek inş amigurumi sanatı

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Dilekçiğim,
    Tebrik ediyorum ve başarılarını takdir ediyorum. Herşeyin en güzelini hak ediyorsun.
    İyi günler
    Emine

    YanıtlaSil
  3. AFERİN KIZLARIMA DEVAM ÖRMEĞE YENİ BAŞLAYANLARA SİZ ÖRNEK OLACAKSINIZ ARTIK

    YanıtlaSil
  4. Canım arkadaşım tebrik ederim.GUMİSE

    YanıtlaSil
  5. canım o kadar güzel yazmışsın ki çok etkilendim
    inşallah daha güzel projelerde daha iyi şartlarda buluşuruz yine :)

    YanıtlaSil
  6. bu arada yasemin şentürk yazılmış benim ismin nerden buldular ki eski soyadımı :)))

    YanıtlaSil
  7. Tebrikler Dilek ;)
    Bu sekilde devam edin, tanidigim blogculari basarili görmek cok güzel :)

    YanıtlaSil
  8. dilek süpersin.yaptıklarının hepsi birbirinden güzel,ellerine sağlık.Ben de örgü örmeyi çok severim ama hep kıyafet ördüm şimdiye kadar.amigurumi ile blog dünyasında tanıştım ve örmeyi çok istiyorum.ama bir türlü elim iplere gitmiyor.beceremem diye korkuyorum sanırım.videolarını izledim o kadar güzel anlatmışsın ki...yarın ilk işim elime bir ip alıp denemek olacak.bakalım becerebilecekmiyim:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Ayliz--Teşekkür ederim arakadaşım :)
    Emine--Canım benim. Seninle ben iyi bir ekip olabiliriz. Dükkan hayali kuruyorum ben.
    Örgücünine--Nine'cim sizin bizim üzerimizdeki emeğin büyük. Yadsınamaz. İyi ki varsınız. Çok çok teşekkürler.
    Gumise--Kuşum. Bak isteyince yazabiliyorsun. Tonton göbişleri öp benim için.
    Yasemin Kale--Yasemincim teşekkür ederim. Sen de harika şeyler örüyorsun ve üretiyorsun. BEn de seni kutluyorum. Bu arada bende senin soyadını Şentürk zannettim ve değiştirecektim bloğumda :) Öğrendiğim iyi oldu.
    KelebekGibi--Teşekkür ederim arkadaşım.
    Başak--Öreceğin güzellikleri merakla bekliyorum. Sevgiler.
    Adsız--Tabi ki o güzel yorumun burada değil :) Neden acaba? Bilir misin ki medeni insanlar için yazılan yazının altına isim yazmak yada link belirtmek bir gerekliliktir. Ama ben yine de sana cevap vereyim. "Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir" Sevgiler. d.y.

    YanıtlaSil
  10. Harikasınız... Güzel şeyler yaratmakla birlikte bunları herkesle paylaşmanız çok güzel...

    Tebrikler...

    YanıtlaSil
  11. Canım paylaşımın için teşekkürler canı.Yazıyı büyük bir gururla okudum.
    Hepinizi tebrik ediyorum.
    Başarılarınızın devamını diliyorum.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  12. selam dilekçim :)

    melis ben...

    okuyorum yazılarını kuaforde bahsettiğinden beri. teknobiletin benim için yeri başka die yorum yazıorum. teknobileti eşimin şirketi çıkarıo :D
    cok sevindim senin de yer almana

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Dilekçim, güzel başarılarından ötürü seni tebrik ederim, başarılarının devamını dilerim. sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. DİLEKÇİĞİM BİRAZ İYİLEŞTİNİZ Mİ.İNCİ NASIL HAFTASONU İYİ GELMİŞTİR İNŞALLAH HEPİNİZE

    YanıtlaSil
  15. Oytunla Hayat--Teşekkür ederim.
    Şanslı--Sizin güzel mesajlarınız her zaman teşvik ediyor beni.
    Cicoz--İlginç bir tesadüf :)
    İyifikir--Teşekkürler.
    Betül--Betülcüm bende seni çok çok tebrik ediyorum. Amigurumi tanınmaya başladı galiba yavaş yavaş :)
    Örgücünine--Ninecim iyileştik çok şükür. Kızım anneanne ve dedeyle tatilde. Eşimde şehir dışında kongrede. İyi oldukları haberlerini alıyorum sadece ve özlüyorum canlarımı :(

    YanıtlaSil
  16. Konichiva...

    Ederim tebrik Dilek hanim. Japonca bilmeniz buyuk avantaj oldu sanirim amigurumi ogrenmenize. Bende biraz Turkçe ogreniyor.

    Skhu Fe
    skhufe1988@hotmail.jp

    YanıtlaSil
  17. Hepinizi tebrik ediyoruz arkadaşlar. Dilekcim japonca ne zor dildir nasıl öğrendin, hayran oldum sana

    YanıtlaSil
  18. Skhu Fe--Ya bu japon kardeş bizim meşhur IQ su düşük ŞUKUFE olmasın sakın :) Ama ben yine usturubunca cevap vereyim.
    Skhu Fe--Merhaba, Bak ne güzel adını sanını yazmışsın. Cevap vermem mi sana tatlı cadı. Cevap ta veririm yayımlarımda. Japonca bilgim Google Translate'in bilgisi kadar. Her zaman beklerim neşeli yorumlarını. Renk oluyor.

    Mata aimashoo...

    Çocukla Çocuk--Kızlar translate sağolsun. Yoksa benim diyen sökemez o dili :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. çok güzel bir yazı olmuş.bende çok sevindim.dilerim amigurumi daha da çok yaygınlaşır.
    örgücü nineye bende candan tebrik ediyorum.hepimize ışık oldu...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil