28 Aralık, 2010

Bir İç Dökesim Var

Ama neresinden tutsam bilemedim!

Canım çok sıkkın bu ara. Öyle belirli bir konuya olan sıkkınlık değil de iç daralması mı desem, soldan soldan basıyorlar mı desem, hecinniler geldi mi desem, her şey yolunda gidiyor da belanı mı arıyon be kadın mı desem!

Bilemedim gerçekten!

Hurafelere inanmasam da gidip bir kurşun döktüresim var hani. Var mı tanıdık bildik. Cozzzzzz! Alsın gitsin bütün sıkıntıyı.

Neyse.

Dün gece İnci'min hastalığı, var olan bu iç sıkıntısının üstüne tuz biber oldu, ya da benim iç sıkıntımın buna çıkası vardı.

Yaaaw bende, daha doğrusu baba tarafından gelen genlerimde arıza var galiba. Sevgili babam ben bildim bileli düşünür :) Düşünecek, üzerinde kafa yoracak, sıkıntı üretilebilecek, ah vah edilecek mevzu sıkıntısı hiç çekmez. Ben de var. Var var. Kesin var. Bir şey olacak yani. Tatilde bile canım sıkılır benim. Manyak mısın be kadın! Gir denize, yayıl kumlara, kitap oku, kumdan kale yap, olmadı deniz kabuğu topla, o da olmadı mı git yat zıbar!...Oyyy oyyy klinik bir durum olsa gerek. Bilemedim!

Dün gece, İnci kuşumda varlığını sinsi sinsi hissettiren alerjik durumumuza hafif bir grip eşlik edince geceyi ayakta geçirdik. Önce tek tük öksürük ile başlıyor, o kısa öksürükler bir süre sonra öksürük nöbetine dönüşüyor ve onun sonucu da nefes darlığı :( Rahmetli babaannem astım hastasıydı. Azıcık yorulsun, sinirlensin, yahut fazlaca konuşsun hemen tıkanırdı. Aslında çokça gördüğüm hatta ve hatta ondört yaşıma kadar hayatımın rutin bir sahnesi olan bu durum şu anda tekerrür ediyor...Ve benim elim kolum bağlı.

Doktora götürdünüz mü diye soranlara da şarlayasım geliyor bu ara.

Sormayın! Atlayabilirim!

Doktora götürsem, götürmesem kaç yazar. Benim çocuğumu benden iyi tanıyamaz ki o götüreceğim ibibik! Gittiğimiz anda herkese uygulanan o ağır protokol bize de uygulanacak ve bronşit damgamızla çıkacağız hastaneden.

Bilmiyorum en iyisi bu konuyu babaya devretmek. Bereket ki onun yanımızda ve konuya hakim olması, biraz olsun rahatlatıyor beni. Gerçi konuya hakim olması, şarlak halimden nasibini almaktan kurtaramıyor onu, daha da boğabiliyor hatta.

Neden böyle oldu? Bunun bilimsel açıklaması ne? Ne ilaç veriyorsun? Neden ilaç vermiyorsun? Göğsü nasıl? Bu öksürük neye alamet? Bak ilgilenmiyorsun! Neden ilgileniyorsun? Ne oldu şimdi? Ne yapıcaz peki? Ne yapmayacağız?

Bereket ki o an ki annelik psikolojime bağlıyor durumu da duymuyor beni. Yoksa küçük çaplı bir aile faciasına dönüşebilir durum.

Hııı sıkıntıdan konu açılmışken bir konu daha var yılbaşı öncesi üzerinde kafa yorduğum. Bu konuda sizin düşünceleriniz ve yorumlarınız da önemli benim için.

Bugün yaşadığım bir olay ile paylaşma gereği hissettim. Mevzu şu.

Özelden yahut pasajdaki dükkanımdan hoş ve beğeni içeren mesajlar alıyorum. E mutlu oluyorum haliyle. Daha bir hevesleniyorum, iyi geliyor yani. Ama bir kısım da mesaj var ki hoşluk ile başlayıp insanı çileden çıkarır kıvama getiriyor.

Şöyle başlıyor bu tipik mesajlar:

"Merhaba, ürünlerinizi çok beğeniyorum. Şundan şunda şundan bide şundan toptan almak istiyorum, nasıl bir indirim yaparsınız?"

Aslında işi dürüstçe ele almak gerekirse.

Bir tek ürün için de, beş ürün için de, otuz ürün için de aynı emek harcanıyor arkadaşlar. Çokça yapmış olmak verilen emeğin ya da yapılan işin azalmış olması anlamına gelmiyor. A şunu anlarım, kalıp ile yapılacak makine üretimi dokuma bir iş vardır. Zaten bir ürün için kalıp çıkar. Sonrasını makine otomatik yapacağı için indirim istersin. O indirimi de alırsın. Haklı olarak.

Ama bu oyuncaklar.

Çinli işçiler evimin salonunda atölye mi kurdular? Seri üretime geçmişler de benim mi haberim yok!

Bunun toptanı, indirimi olur mu?

Sözün özü şu ki el emeğinin, göz nurunun indirimi yahut toptanı olmaz arkadaşlar. İnanın bu güne kadar el emeği ile aldığım hiç bir ürüne bu kaça olur dememişimdir. Bilirim onda nasıl bir göz nuru olduğunu, nasıl bir emeğin eseri olduğunu, nasıl yapıldığını. Neyse odur benim için. Onun değerini sadece yapan kişi biçebilir.

Acaba diyorum bende mi ticaret kafası yok. Az andavallık var herhal bende? Ona çıkıyor durum.

Maalesef ki hem özel, hem farklı, hem de indirimli olmuyor bu işler. Olayın felsefesine, mantığına ters bir kere.

Ya sizce?

Fazlaca uzattım sözü. Kaçıyorum. Geçmiş olsun mesajlarını ileten tüm dostlara teşekkürler.

Sağlıcakla.

26 yorum:

  1. geçmiş olsun..Aynı durumu biz de yaşıyoruz hala ve devamlı ilaç kullanıyoruz..Hastalık teşhis edilene kadar çocuğumu kobay gibi kullandılar..astım ve reflü çıktı..Akciğer tomografisine bile girdi küçücük bedeni..Allah yardımcımız olsun..Geçici bir şey nişallah atlatacaklar..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Hayal Arkadaşlarım:D
    Biz tam 1 yıldır astım illetiyle yaşıyoruz:( Arda gülerken koşarken öksürük nöbetleri geçiriyor sabaha kadar uyuamıyordu. en son doktora götürdüğümüzde atak geçiriyordu.. hala kortizonlu sprey kullanıyor. koruyucu tedavi uygulanıyor.. doktorumuz ergenlikte geçebileceğini söyledi.. bakalım.. artık bende tik oldu.. çocuk öksürdükçe atlıyorum ventolinle üzerine...
    bu arada toplu sipariş işi iyiymiş:) sen yine şanslısın Dilek'cim.. bana işyerinde siz para alıyormusunuz diye sorulan sorular vardı tekstilde çalışırken:D
    neyse sen kafayı takma... yaz cevabını geç:D
    öperim çok:D

    YanıtlaSil
  3. Dilek çok geçmiş olsun geçen yıla kadar bizde alerji denen illetle savaştık hoş daha geçmiş değil ama en azıdan eski ataklar yok daha doğrusu artık ne yapacağımızı biliyoruz.Allah çocuklarımıza sağlık sıhhet versin bu vesile ile 2011 in herkese sağlık ve huzur getirmesini diliyorum. SEVGİLER

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle çok geçmiş olsun. Benim kızımda bronşit geçridi ve hep tehlike altında. O psikolojiyi çok iyi bilirim. Belliki baya dolmuşsunuz, inşlah en kısa sürede geçer ve yeni yıl size sağlık, huzur ve mutlulukla gelir.
    Emeğe haksızlık edenelri de hiç kafaya takmayın. Unutmayın emeklerin kıymetini bilen dostlar hep çevrenizde.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  5. canımcımmm bendennn de okadar ıncım nasıl oldu hiii kuzum benım yaaa
    sorma bende dukkandayım ama canım cıkıyo herıfın altında bmw 784 raybanı 250 ıstıyor ya sana dokunmaz dıyor kafayı yedım ınan cıkısarak konustum bıde lakayıt ben kadınım karsısında ya nasıl hemennn bı cırpıda kolay gelıyo ınsallara haa bıde bu el ısıysee ınan kıyamıyrumm eemeklerımee neysee cok uzulmeee kendıne edıcen dusunen ınsan bunu bılır

    sen bu arada faalsın bacım Allahtan bol satıs dılerım ..bızı ıhmat etme canım dıceksınkı bacım bebeme bakamıyorum sıze bakım hıııııı

    YanıtlaSil
  6. canım öncelikle geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.

    diğer konuda da her kelimesine katılıyorum el emeği ila fabrikasyonu bir tutmamak lazım fabrikasyon ürünler çarşı pazar dolu. el emeğine yönelindiyse saygı duymak lazım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Yaşamladans--Doktora gitmekten irrite oluyorum artık. Küçük yaş grubu daha ağır yaşıyor bu durumu. Gün geçtikçe azalacak dense de zor geçiyor o günler :(

    YanıtlaSil
  8. Pino--Pinocum alerji çağımızın hastalığı oldu. Kristal çocuklar. El bebek gül bebek büyütüyoruz ilk çıktıkları ortamda balık gibi kalıveriyorlar. Biz şimdilik spreye geçmemk için direniyoruz. Şurup kullanıyoruz ve homeopatik ilaçlarla estek oluyoruz. Şimdilik :(

    Çoklu sipariş indirimlerini tebessümle karşılıyorum artık :)

    YanıtlaSil
  9. Özlem Mercan--Özlemcim kiminle konuşsam aynı dertten muzdarip. Size de çok geçmiş olsun. 2011 hepimize güzellikler getirsin inşallah.

    YanıtlaSil
  10. Selmanın Sepeti--Selmacım doldum galiba gerçekten :( Heleki insanın çocuğu olunca söz konusu olan :( Neyseki daha iyiyiz şu saatler itibariyle. Okula göndermedik bugün, dinlenince daha iyice tabi.

    Aslında el emeği konusunda hepimiz duyarlı olmak zorundayız. Bu şekilde düşünen dostların varlığını bilmek, yalnız olmadığımı bilmek iyi geldi :)

    YanıtlaSil
  11. Edaca--Edacım bugün arıcaktım seni nasıl oldun diye, yine koşturmaktan fırsat bulamadım arkadaşım. Sen nasıl oldun?

    El emeğine bu kadar uzuca indirgeyenlere diyecek sözüm yok artık. Her ilmeği tek tek örülüyor. Ucuz almak isteyene uzuc seçenekler de var elbet. Paylaşmak iyi geldi ama.

    Fırsat bulunca gelicem Eda'cım. Aklım sizde.

    YanıtlaSil
  12. Örgüçantam--Çok teşekkür ederim arkadaşım.

    Fabrikasyon ürün isteyenler Şark Han'a. Aslında bu Şark Han meselesi hem bir post konusu hem de slogan olabilir :) Ele alayım ben bunu :)

    YanıtlaSil
  13. dilekçiğim çok geçmiş olsun.
    acil şifalar inşallah
    sevgiler
    feride

    YanıtlaSil
  14. canım öncelikle çok çok geçmiş olsun. insanı çocuğunun hastalanması kadar yoran birşey olamaz herhalde.
    Acaba mevsimden mi yoksa arada gezegenler geri gidiyormuş ya da ne bileyim güneşte patlamalar oluyormuş, son ay tutulmasından en çok yay-ikizler burcu etkilenmiş vs. vs. ondan mı bende de bir cinnet hali varki sorma gitsin. eğer merhemi bulursan bana da yaz anacım çooook ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  15. Geçmiş olsun Dilek.Çocukların hastalıkları hiç bir şeye benzemiyor.Onlar olacağına ben on kere hasta olayım diyorum. Çocuklarda alejinin büyüdükçe azaldığını bende duymuştum. İnşallah daha çabuk atlatırsınız, yeterki tedavisi olsun..Bu devirde artık böyle dua ediyoruz.

    İç sıkıntısına gelince tek sen değilsin ondan muzdarip.Biz kendimizi çok geriyoruz galiba, o yüzden bir türlü rahatlayamıyoruz. Yani rahatlamayı bilmiyoruz.Aman rahatlarsak her şey kötüye gidiverir.Bende böyle oluyor, hep hazır ve nazır olma.Ne fark ediyorki, olan yine oluyor.Söyleyecek olan lafını söylemekten geri kalmıyor.

    El emeğine gelince dediğin gibi onun değerini emek harcamayı, emeğin anlamını bilen anlar, gerisi boş..

    YanıtlaSil
  16. canım sıkma canını boş ver herşeyi takma öyle geçmiş olsun. bazen banada gelir bi sıkıntı patlayacak gibi olurum oyalayacak bişeyler bulmaya çalışırım yada kendimi dışarı atarım biraz dolaşmak iyi gelir:)

    YanıtlaSil
  17. Gecmis olsun, hemen iyilesin, moralini bozma.

    Indirim konusunda ise cook haklisin.

    YanıtlaSil
  18. Çok geçmiş olsun Dilek'cim, muhakkak ki çocuklarımızı en iyi bizler tanıyoruz ama diğer yandan bu süreci ertelemenin de faydası yok sanki, hem belki kafanda kurduğun gibi değildir rahatsızlığı, acil şifalar olsun.
    Diğer konuya gelince , el emeğinin biri de bini de bir emekli indirim falan mantıklı değil, üstelik insan aynı şeyden ard arda yapınca daha bir sıkılıyor, en azından bizde durum böyle. Takma sen o tip mailleri en iyisi
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Mutlu çocuklar--Feride'cim daha iyiyiz çok şükür.

    Bahar Yorgun--Gerçekten olabilir mi? Bir ay tutulması yaşadık geçtiğimiz günlerde. Olur mu? Olur. Baharcım galiba bu işin merhemi haline şükür etmek :) İnci hastalanınca daha iyi anladım!

    YanıtlaSil
  20. Nazan--Bu yıl okula başlamış olmanın dezanvantajını da yaşıyoruz. Hasta diyoruz, iyileştiriyoruz, okula gidiyo geliyor yine hasta :( İç sıkıntısı fazla detay düşünmekten oluyor galiba. Yaşa git işte değil mi? El emeği konusunda aynı düşüncede olmak mutlu etti.

    YanıtlaSil
  21. All So Cute--Serencim "El Emeğine Saygı" diye kampanyamı yapsak acaba?

    YanıtlaSil
  22. Çocukla Çocuk--Özlemcim baba hekim, uzmanlığı çocuk doktoru değil ama İnci'yi tanıdığı ve süreci takip ettiği için direk o müdahale ediyor. Yoksa tabi ki çok haklısın. Şu anda asgari protokolü uyguluyoruz. Daha iyi çok şükür.

    "El Emeğine Saygı" kampanyası yapalım birlik olup. Gerçekten çok asabım bozuluyor pazarlık edenlere. Yurtdışından yeni müşterimlerim oldu. İnan tek bir kelime etmediler, yüzün de mimik oynamadı fiyat verince. Ben bizim memleket insanını anlamakta zorlanıyorum bu konuda. Her şey çok ucuz...

    YanıtlaSil
  23. dilek hanım çok geçmiş olsun sizin iç sıkıntınızı dağıtıcaksa eğer bişey söylemek istiyorum ben yaklaşık 16 yıldır kanser hastasıyım şu anda çok iim allaha şükür olsun ama ben de annem de her an acaba yeniden hasta olurmuyum endişesi taşıyoruz o kötü günleri yeniden yaşarmıyız kaygısı .....bence her zaman şükretmeyi unutmamak gerekiyor ii geceler dilek hanım yeni yılınız şimdiden kutlu olsun umarım sağlıklı huzurlu bir yıl diliyorum...

    YanıtlaSil
  24. Saciniky--Kızım rahatsızlanınca rahat batıyor dedim kendi kendime :( Sağlıktan gayrısı yalan. Çok geçmiş olsun. Allah bir daha yaşatmasın. Yeni yılda sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı, mutlu, huzurlu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  25. Büyük ihtimalle geçmiştir ama yine de geçmiş olsun diyeyim.
    Aynı sorunu yaşayan biri olarak çok iyi anlıyorum seni. Sanata, el emeğine çok önem vermekle, ticaretten anlamak aynı bedende, aynı ruhta birleşemiyor bence. Ben hiç görmedim. Anlıyor gözüken de çalıntı tasarımla üretim yapıyordur, işte ticaretten anlamanın ta kendisi.
    Bizler üretirken aldığımız keyfin içine maddiyat sokmadan (soksak keyfi kalmaz zaten) çalışıp, emekten, işçilikten, fikirden çalmadığımız için ticarete hiç girmemeliyiz belki de ama devamlı üretmek için de maddi bir döngü gerek. Hiç ümidim yok ne onlar anlar bizi, ne de biz onları. Ben böyle mutluyum,sen de tadını kaçırma böyleleri yüzünden. Anlamazlar çünkü :(

    YanıtlaSil