10 Mayıs, 2012

4+4+4 Karmaşası

Milli Eğitim, dün okula başlama yaşını açıkladı da uzun süredir muallakta olan acaba çocuğum anasınıfına mı yoksa ilköğretime mi başlayacak kaygım çözümlenmiş oldu.

Bu yıl, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını dolduran tüm çocukların e-okul sistemi ile, ikamet adresine en yakın okula kayıtlarının yapılmasına karar verildi. 

Önceki yıllarda okula başlama yaşı olarak çocuğun doğduğu sene kriter olarak alınırken artık işin içine doğduğu ay da girdi.

Hal böyle olunca, dün itibariyle aynı yaş grubuna sahip arkadaşlarımız ile bir telefon trafiği ki sormayın.

İşin matematiği gayet açık.

Çocuğumuz,
01 Ocak 2006 tarihi ile 31 Mart 2007 tarihleri arasında doğmuş ise, ilköğretime kaydımız otomatik  olarak yapılacak.
01 Nisan 2007-30 Eylül 2007 tarihleri arasında doğmuş ise anasınıfına yahut ebeveyn onayı ile ilköğretime kayıt edilecek.

Ben burada ebeveyn onayını bir türlü anlayamadım yahu? Bilen anlayan ve bir mantık tahlili yapabilen varsa bir aydınlatıversin beni.
 
Bu noktada hangi anne baba, çocuğunu bile isteye güle oynaya tüm bilinmeyenleri ile bir ilkin içine kayıt ettireceğim der ki?

Okullar buna hazır mı, fiziksel uygunluğu var mı, müfredat hazır mı, eğitim içeriği hazır mı?

Burası muamma!

Buna karşın, ebeveynden onay verip çocuğunu ilköğretime kayıt ettirmesi beklen(ebil)iyor!
 
Aynı dönemde okula başlayacak denilen yaş gruplarından biri yeni doğduğunda, bir diğeri bir buçuk yaşında bir çok algı düzeyi güçlenmiş, kendini ifade etmeye başlamış, yavaş yavaş tuvalet eğitimi bile alan koca bir velet durumunda.

Biz şükür ki 62 ay ile bu sene ilköğretime kayıt olayını teğet geçtik. Rahat bir nefes aldık.

Biz ne alemdeyiz peki?

İyiyiz çok şükür.

İçimde öylesine büyük bir heyecan var ki sormayın. Önceliklerim, tercihlerim, yaşantım her anlamda boyut değiştirmiş durumda.

Gumilerimi çok özledim. Ama serde tembellik olunca elime alasım gelmiyor bu ara. Acil siparişler dışında pek de vakit ayıramıyorum ama bilesiniz kalbim sizinle.

Öpüyorum hepinizi. Kalın sağlıcakla.

8 yorum:

  1. bizde hem seni hemde gurumilerini özledik.aman sen iyi ol da biz bekleriz.kendine iyi bak kocaman kucakladım dilekciğim

    YanıtlaSil
  2. 2 Gündür şoklardayım bu yıl anaokulunda bile ne yapar diye düşündüğüm oğlum 66 ay 20 günlük gözükerek 1. sınıfa zorunlu kayıt da gözüküyor. Asla yaptırmaycağım tabiki kaydını Zaten normal çocuklardan daha gerideyken birde henüz anaokuluna bile gitmeden tutup 1.sınıfa nasıl almayı düşünürler çözemiyorum mantığı hadi veli tutup kolundan verdik okula peki bu öğretmen mini mini çocuklarla nasıl bir müfredat yapacak merak içindeyim.
    Hangi sınıflarda hangi öğretmenlerle yapılacak eğitim. Devlet okullarının normalde dolu olan sınıf kapasitesi bu yılki ek kayıtlarla ne duruma gelecek.
    Çok sinirliyim çook..Yarama tuz bastın Dilek umarım bu yanlıştan biran önce dönerler...Aaaaa daha bitmesi bana piyango 2 yerden vuruyor birde bu yıl 4.sınıftaki büyük oğlan var onun akıbeti hiç belli değil. Yazılar olsun diyorum eğitim sistemini yap boza çeviren zihniyete...

    YanıtlaSil
  3. Aksungur46--Serpil ablacım iyiyim çok şükür. Tembellik yapıyorum biraz :)

    YanıtlaSil
  4. Ozimer--Arkadaşım 66 aylık çocuklar ilköğretime alınmayınca anasınıfına da başlayamayacaklar o zaman. Özel okula mı gidecek anasınıfına alınmayan tüm çocuklar. Bakan çocuğunu okula göndemeyen için gerekli tedbirleri alacağız diye parmak sallıyor. Nasıl olacak bu sene. Tam bir keşmekeş.

    YanıtlaSil
  5. güzel bi çalışma olduğunu düşünüyorum ben
    bi çok blog arkdşımda bu endişesini dile getirmişti yazmıştım aynı görüşteyim yine
    bence tam türkiyeye yakışcak bi sistem oldu bu
    şu nedenleki;
    çocuklarını tv karşısında calliu, pepe,keloğlan vs çizgifilm kanalları karşısına bağımlı yapıyo bi çok anne
    anaokulunda bi süre görev yapmış biri olarak diyebilirimki sözüm meclisten dışarı,bazı anneler çocuklarını olabildiğince okulda bırakma gayretindeydiler
    5 saatlik eğitim verilen bi anaokulunda , "3-de değilde 5 te çıksala" diye teklifler geliyodu
    şahsen çok üzülüyodum,
    yani çocuklarını zaten bi çok anne ya evde tv karşınsa mahkum bırakıyo yahut 3.5 yaşından itibaren anaokuluna veriyo. iyi oldu bence
    hiç olmazsa okulu erken bitirmelerine yarıcak
    veli onaylı olmasınıda okumuştum şu demekmiş; misal çocuğnuzun hazır olmadığını düşünüyosunuz yaşı uygun ama kendisi henüz eğitim alıcak kapasitede değil ise bunu en iyi siz gözlemleyebilirsiniz sonuçta
    bu durumda veli onayı kabul ediliyomuş
    dedğim gibi çok düzel oldu sistem

    YanıtlaSil
  6. Zeynep--Çocukların erken yaşta okula başlamasının hem bilişsel hem de davranışları anlamında çocuğu yukarı çektiği kanaatindeyim. Keza 2 yıl aldığım formasyon ve 12 yıl eğitim kurumunda çalışmış biri olarak kesinkes arkasındayım bunun. Ancak bu uygun şartlar ve ortam sağlandığı zaman mümkün olabilir. Özel okullar bunu sağlıyor elbet. Ya devlet okulları. Önce fiziksel olarak hazır değil okullar. Sınıflar, sandalyeler, masalar tuvaletler, kafeterya...Ya öğretmenler! 5 yaşındaki bir çocuk 7 yaşındaki bir diğer çocuk ile nasıl bir tutulur da aynı sınıfa sokulur. Sorun plansız, programsız, öngörüsüz,altyapısız ve gerekli çalışma yapılmadan çocukların okula zorunlu başlatılması. O yüzden ben 62 aylık çocuğumu emanet etmeyi düşünmüyorum. Çocuğum ile ilgili kararlarda politik cengaverlik yapamıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Marifetanne--Elifcim teşekkür ederim. Canımsın.

    YanıtlaSil
  8. Dilek ablacım doğum günü postunun yorum yazma kısmını bulamadım :S Allah güzel inci kızımıza sağlıklı, uzun ömürler versin öperim onu :)nice yıllaraaa :)

    YanıtlaSil