22 Ocak, 2010

Blonde

Daha önce ufak bir ipucu verdiğim Waldorf bebeğim huzurlarınızda.
Şimdi bu Waldorf da neymiş, ne anlamı var bu bebeğin dediğinizi duyar gibiyim. Kısaca bahsedelim isterseniz.

Waldorf; eğitimde yeni bir felsefe, yeni bir akım. Bugün dünya genelinde 40 ülkede 800 okul, 1500 okul öncesi yuva, ve 60 adet Öğretmen Yetiştirme Enstitüsü bulunmaktadır ve rakamlar gün geçtikçe artmaktadır.

Temel felsefe, gerçek eğitimin toplum tarafından onaylanmış bilgi ve becerilerin pasif bir şekilde öğrenciye yerleştirilmesi değil; çocuğa her gelişim aşamasında doğru deneyimlerin birebir yaşatılması. Yani bu eğitim sanatı, sağlıklı bir birey ve toplum oluşturma arayışındadır ve rekabete son verir.

Waldorf pedegojisinde hazır oyuncaklar kullanılmaz, kullanılan oyuncaklar ahşap ve yün gibi dogal malzemelerden yapılır. Ahşap arabalar, bloklar, doğal yün, ip, dal parçacıkları, kestaneler, hem oyun hem hem de eğitim aracıdır. Bu tür açık uçlu oyuncakların amacı çocukların hayal ederek keşfetmelerine yardımcı olmaktır.

Örgü örme gibi bir sürü etkinlik, çocukların el-göz koordinasyonunun, el becerilerinin ve oryantasyonunun gelişmesini, sağlar, ruh, beden ve zihni birlikte aktif kılar. Önemli olan çocuğun örgü örmeyi öğrenmesi değil, bunun çocuğun gelişimine katkısıdır. Örgü örmeye çocuklar ilkokulda başlarlar. Çocukların oyuncaklarını kendilerinin yapması, beynin ve vücudun uyumlu çalışmasını, düşündüklerini yapabilme yetilerinin gelişmesini sağlarken aynı zamanda da yaptıkları ile gurur duymalarına neden olur. Waldorf’ta öğrenilirken sadece kafa çalışmıyor, iş yapılıyor, eller kullanılıyor, vücuduyla iş yapılıyor. Öğrenme beden, zihin ve ruhla gerçekleşiyor.

Waldorf oyuncaklarında hazırlanan bebeklere asla yüz yapılmıyor. İfade konmuyor. Çocuk o gün hangi ruh halindeyse oyuncağını o ruh haline sokabiliyor. Sevinçli, hüzünlü, öfkeli, kaygılı... Amaç çocuğun hayal dünyasına müdahale etmemek. Yaratıcılığa ve düşsel güce bu anlamda da engel olmamak.

Bebeğimiz de bu anlamda farklı bir çalışma oldu. Aslında ben biraz daha ılımlı davranarak burun ve göz kullandım ama aslında hiç bir ifadenin olmaması tercih ediliyor.

Gelelim nasıl yaptığımıza...

Sarışın kızımızın gözlerinde 10 mm yeşil göz, saçında ise ham keçe kullandım. Keçe ile saç tasarlamak, tek tek kafaya ip işlemeye göre daha pratik ve bir o kadar şık duran bir yöntem. Gerçi workshop çalışmama katılan kursiyerlerim bu teknikten haberdardı ama web sitemdeki yerini ilk kez alıyor :) Sizler için de iyi bir fikir olabilir.

Bebeğim ile ilgilenir ve sevdiklerinize armağan etmek isterseniz mağazamı ziyaret edebilirsiniz efendim.

Herkese güzel bir haftasonu diliyorum. Sağlıcakla.

13 yorum:

  1. Evet ben biliyorum bu keçe çalışmasını :) Merve ben hocam. Tüm yaptıklarınızı severek ve hayranlıkla izliyorum. Tüm yoğunluğunuza rağmen gönderdiğiniz modeller ve bıkmak bilmeden sunduğunuz yardım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ben bu akımı duymuştum. Özellikle hastahane de yatmak zorunda kalan bebeklere ortamı sevdirmek, hemşire- dr. dan korkmalarını önlemek amaçlı başkent ünv. hst. nesinde uygulanan pilot bir çalışmayı dinlemiştim yanılmıyorsam. Böyle bir akımı tanıtmanız ve ona uygun örgü bebek üretmeniz çok güzel olmuş. Tebrik ederim. Peki çocuk bebeğin yüzüne ifadeleri nasıl verecek özel bi kalemi falan var mı?

    YanıtlaSil
  3. FELsefesi de, kendi de güzelmiş. Göz de yakışlmış ama. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Canım süper bir bebek olmuş.Eline emeğine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. hatırladım bilmişiz kısmen bilmişiz o günkü soruyu, karakter eğitimi mi demiştik, ruh hallerine göre belirliyorlar demek ki. teşekkürler bilgi için, eline sağlık. Biz de yapalım bir tane waldorf bebek

    YanıtlaSil
  6. Yepyeni bir blogcu olarak merhaba, Ne şirin ve yaratıcı çalışmalar yapmışsınız. Emeğinize sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Hello my friend!!! Thanks for your visit!!!! I like very much your blog and I love your "blonde"!!!!!

    YanıtlaSil
  8. Merve--Merve hanım her zaman takıldığınız yerde yardımcı olmaya hazırım. Yeni oyuncaklardınız da çok güzel bu arada :)

    Anne yazar--Türkiye'de henüz yeni yeni tanınmaya başlayan bir eğitim felsefesi. İfadeleri çocuk o günkü ruh haline göre zihninde canlandırıyor ve biçime sokuyor. Kalem kullanmıyoruz.

    Sesiber--Teşekkür ederim. Benim de gönlüm razı olmadı gözsüz olmasına.

    Şanslı--Teşekkürler.

    Çocukla Çocuk--Evet cevap olarak en çok yaklaşan sizdiniz. :) Bence de mutlaka yapılmalı bu bebekten. Türkiye'de de yavaş yavaş duyulmaya başlandı.

    Renklicehobiler--Aramıza hoşgeldiniz. Beğeniniz için teşekkür ederim.

    Joyce Abdala Bandeira--Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. cok sırın olmus arkadasımellerıne saglık

    YanıtlaSil
  10. merhaba)))oyuncaklariniz cok guzel)
    ben de yapiyorum/Pasaj dan az bir sey malzeme almak istedim-olmiyor nedense((((((///

    YanıtlaSil
  11. ve)))))Waldorf dolls yapmaya basladim/ ancak gereken kumas bulamiyorum/ acama yardimci olabilirmisiniz)sagolon

    YanıtlaSil
  12. Edaca--Edacım teşekkür ederim.

    Yakamoz2007--Merhaba, bloğunuza size mail atmak için girdim ama iletişim bilgilerinizi bulamadım :( Pasajdan ürün satın alırken Mozilla Firefox üzerinden girerseniz sorunsuz alabilirsiniz. Beğendiğiniz ürünleri bana mail (sevimliler@gmail.com) olarak bildirirseniz. Direk satış işlemide yapabiliriz.

    YanıtlaSil
  13. çok şirin olmuş blogunuzu çok beğendik bizimde bir blogumuz var bakmak isterseniz
    http://www.sergicocuklar.blogspot.com/

    YanıtlaSil