05 Ağustos, 2010

OYUNCAK DEYİP GEÇMEYİN!

Bu hafta yine yazılı ve görsel basında biz anne babaların yüreğini ağzına getirecek Çin malı oyuncakların kanserojen madde taşıdığına ve toplatılacağına dair haberler ile sarsıldık. Üzüldük. Neden oluyor Türkiye’m de bu durumlar diye ah vah ettik. Ne yapılabilir, nasıl önlem alınabilir bu konuda diye düşündük.

Oyuncak sektöründe var olan bu tehlike karşında endişelenen, tedirgin olup araştıran, okuyan ve gözlemleyen tüm anne babaların bir uzman kadar bilgili olabileceğini düşünüyorum aslında. Önemli olan sadece biraz daha dikkatli ve hassas olmak. Elbette ki bu konuda kesin doğrular yok. Ancak bir anne içgüdüsü ile doğru bulduğum, kabul ettiğim ve uyguladığım bazı kriterler var ki bunları sizinle de paylaşmak istedim.

Genel olarak oyuncak piyasayındaki bu tarz tatsız haberler bir çok bilinçli ebeveyni doğal malzemelerden üretilmiş oyuncak arayışına itmiştir. Kumaş, ahşap ve tabi ki örgü oyuncaklar. Ancak şöyle bir gerçek de göz ardı edilmemelidir. Doğal ve zararsız olduğunu düşündüğümüz bu oyuncaklar çocuklarımız için yalnızca bir alternatiftir. Bizim seçimimizdir. Peki ya çocuğumuzun tercihi ne olacak? Bu konuda önemli olan sadece bizim tercihimiz mi?

Kesinlikle HAYIR.

Oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir. Dolayısıyla oyuncağı seçmek ve tercih etmek çocuğun hakkıdır. Burada anne babanın görevi çocuğu uygun ve en doğru olabilecek oyuncağa yönlendirmektir. Ebeveyn için oyuncak satın almak çocuğumuz o an mutlu olsun diye yapılan bir eylem olmamalıdır.

Şu bir gerçek ki oyuncak sektörünün albenisi ve çeşitliliği karşısında çocuklarımızı sadece doğal olduğunu düşündüğümüz bu oyuncaklarla kısıtlamak mümkün değil. Ayrıca doğru da değil. Ben bile dev oyuncak marketlere girdiğimde kendimden geçiyorum ve tüm oyuncaklara sahip olmak istiyorum. Düşünün ki çocuğumuz ne yapsın. Burada önemli olan çocuğu onun için doğru olan oyuncağa yönlendirmek ve rehberlik edebilmektir. Bu konudaki en önemli kriterleri sıralayacak olursak;

-En önemli kriter, oyuncağın çocuğun yaşına uygun olmasıdır. Bu konuda bize referans olabilecek en büyük kaynak oyuncağın üzerinde yer alan ve içeriği uzmanlar tarafından hazırlanan etikettir.

-Çocuk farklı yaş basamaklarında farklı oyuncaklar ile oynamalıdır ve yönlendirilmelidir. Görsel, işitsel ve zihinsel anlamda hangi yaş döneminde, hangi oyuncakların tercih edilmesi gerektiği ile ilgili bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

-Etiketde yazılı olan güvenlik uyarıları mutlaka okunmalıdır. Çocuğun yutabileceği parçalar içermemelidir. Bebekler, küçük çocuklar ve hâlâ elindekini ağzına götürenler için küçük parçalar içeren oyuncaklar boğulma sebebi olabilir. Bu çocukların eline hiçbir zaman küçük toplar ya da balonlar vermeyin Ceviz büyüklüğünde ki her parçanın çocuğun nefes borusuna kaçabileceği unutulmamalıdır

-Kullanma kılavuzu olmalı ve dikkatlice incelenerek çocuğa bilgi verilmelidir.

-Elektronik oyuncaklar ve video oyunlara sınır konulmalıdır. Bu tarz oyunlar çocuğu bedensel aktiviteden uzaklaştırarak şişmanlığa, gürültü nedeni ile işitme kayıplarına ve gelişimsel gecikmelere sebep olabilmektedir.

-Oyuncak yıkanabilir ve temizlenebilir türde malzemelerden üretilmiş olmalıdır.

-Oyuncak cocuk için eğlenceli olduğu kadar öğretici de olmalıdır. Çocuğun gözlem ve keşif yeteneğini de ortaya çıkarabilmeli, merak uyandırmalıdır.

-Müzikli oyuncaklarda ses düzeyinin çocuğun duyma yetisine zarar verebileceği göz önünde bulundurularak, ses düzeyinin makul seviyede olmasına dikkat edilmelidir.

-Çocukların bakımını üstlenen bakıcı ve aile büyükleri oyuncak güvenliğiyle ilgili bilgilendirilmelidir.

-Oyuncaklar için güvenli saklama koşulları sağlanmalıdır. Oyuncaklar sık sık gözden geçirilip tehlike arz edecek şekilde kırılmış ya da bozulmuş olanlar atılmalıdır.

-CE işareti olmayan oyuncaklar satın alınmamalıdır. CE İşareti ürünlerin AB oyuncak standartlarına uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir birlik işaretidir. Oyuncaklar hakkında yönetmeliğin detayları için tıklayınız.

Yönetmelik kapsamında CE işaretini oyuncağa yerleştirme sorumluluğu tamamen üreticiye ve ürünü ithal eden firmaya ait. Dolayısıyla bu konuda da art niyetli uyguların olacağını varsayarak her zaman kalitesi ve markası ile isim yapmış ürünleri tercih etmekte fayda var diye düşünüyorum. Ola ki oyuncağın güvenliği konusunda emin değilseniz ve kafanızda bir soru işareti var ise Sağlık Bakanlığı'nın web sayfasında yer alan bu formu doldurarak şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Konuya dair eklemeler yapmak, yahut "Bunu yanlış biliyorsunuz düzeltelim." dediğiniz bir husus olursa lütfen bizimle de paylaşınız. Bizler de tecrübelerinizden faydalanalım. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve güzelleşir.

Sağlıcakla efendim.

1 yorum:

  1. Canım benim bunlar hepmizin bilmesi gereken bir konu.Bende hediye oyuncak alırken CE yazısına dikkat edeceğim.Paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil