28 Temmuz, 2011

Kanaviçe Çalışmalarım


Yeni hobim kanaviçe çalışmalarım ağır ama keyiflice ilerliyor.

Bu güne değin neler yaptım?

Yaklaşık bir ay önce küçük bir çalışma yapmıştım. Cesaretimi toplamış olmalıyım ki bu kez 42*18 ebatında büyükçe bir tabloya başladım. Michelangelo' ın Creation of Adam adlı eserinin el detayını çarpı işi şeklinde işliyorum.

Model ve ipuçları konusunda sevgili Nuran'dan çok destek aldım. Bu konuda ki tavsiyelerini ve önerilerini incelemenizi öneririm.



Modeli seçtikten sonra iplerimi modeldeki kodlar doğrultusunda satın aldım. Tercihim DMC oldu. Kanaviçe ve goblen konusunda bilindik ve güvenilir bir marka. İpleri aldıktan sonra karışmamaları için bir ayakkabı kutusunun içine iplerin kartelasınıı yapıştırdım. Her bir kodun üzerine tornavida ile küçük delikler açarak, kestiğim ip parçalarını deliklere sabitledim. Böylelikle ipler açılsa bile geri dönüp bakabileceğim bir referansım olmuş oldu. A bu arada yine DMC'nin, ipleri sarmak için hazırladığı plastik parçalardan aldım. Olmazsa olmaz bir gereklilik değil ama olmasında fayda var. Eğer bulamazsanız karton parçalarını keserek de iplerinizi sarabilirsiniz. Aynı mantık.



Kumaş konusunda işleme çizgili yine DMC marka kumaş tercih ettim. Kumaşı germek için ise yeni çıkan boru şeklindeki kasnaklardan aldım. Ancak ben tavsiye etmiyorum. Kumaşı gererken delikleri orantısız biçimde sağa sola kaydırması, boyutlarının büyük olması ve saklama zorluğu tercih etmememde ki en önemli faktörler. Ayrıca işlemeyi elde yapmak kasnakta yapmaya oranla daha kolay. İlk işlediğim çalışmada her bir çarpıyı tek tek işlemiştim. Bu tabloda çalışılacak alan büyük olunca düşüverdi benim jeton. Yaptıkça öğreniliyor. Önce çarpıların tek yönünü gidip, sonra diğer yönlerini işlemek hem hızlı hem de daha pratik. Bu şekilde işlerken kasnak kullanmak değil de elde işlemek daha kolay.



Kumaşın kenarlarını sürfile etmek için ise pratik bir yöntem kullandım. Koli bandının yarısı kumaşın ön yüzüne, diğer yarısı arka yüzüne gelecek şekilde tüm kenarlarını bantladım. Böylece hem kumaşım ip ip atmadı, hem de beş dakikada tüm kenarları tertemiz olmuş oldu.

Tüm aksesuarlar, kumaş, ip ve model tamam olunca başladım işlemeye.

Amaaaa...

İşlemeye başladığımda hesaba katmadığım bir gelişme oldu.

İşlediğim model kanaviçe kitine aitti. Yani aslında ipi, modeli ve kumaşı ile set halinde satılıyordu. Dolayısı ile bendeki modelin sembolleri net olmadı, fotokopi olduğu için görüntü bulanık. Her ne kadar işlesem de öylesine bir emek ki sonrasında dönüp telafi etmesi mümkün değil. Tablo bitince karşıma antin kuntin bir şey çıkma olasılığı da var :)

Bunu göze alamadığım için tüm malzemeleri kenara alıp kit halini almaya karar verdim.

Siparişi vermemin ardından iki gün içinde elime ulaştı.

Şimdi kitin içinde yer alan malzemeler ile işliyorum. Ağır ancak keyifli bir hobi.

A bu arada son bir detay.

Bu tarz çalışılan tablolarda işaret çizgileri olan kumaşlar iyi olmuyor. İyi olduğu söylense de benim hoşuma gitmedi. Çünkü, çizgiler tam tutmuyor ve ipin altından gölge şeklinde belli oluyor. Her ne kadar sayması ve işlemesi zor olsa da düz kumaş ile çalışmak daha temiz bir görüntü çıkarıyor.

Yeni başladığım hobimde edindiğim tecrübeler ve yaşanmışlıklar şimdilik bu kadar.

Bir sonraki postta görüşmek dileğiyle.

Sağlıcakla.

12 yorum:

  1. Bende eskiden böyle iş yapardım ve ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama sonunda çok güzel bir şey çıkacak. Bence yeniden başlamak iyi bir seçenek iyidi. Çok zaman harcıyacaksın ve doğru duzgun başlamak çok akıllı!

    Başarılar dilerim,
    Karen Hanım

    YanıtlaSil
  2. Maşallah maşallah her maharet var. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir hobi ben de çok severim. Seçimin de çok güzel, tablo olarak da severim kaneviçede ayrı bir güzelliği olacağından eminim. Ben bu kaneviçe tutkusuna Moskova'da kapılmıştım. Ruslar bu konuda çok iyiler ve çok güzel dergileri, kitleri, malzemeleri var. Geniş bir kolleksiyon yaptım ben de orada. Yeni bir de blog açtım. Yakında kaneviçe şemaları da paylaşacağım orada. Ben yaklaşık 15-16 yıldır işliyorum. Sormak istediğin birşey olursa yardımcı da olurum. Birkaç iş bitirdikten sonra sana tavsiyem keten kumaşa geçmen. Etamin kumaştan daha şık ve kıymetli oluyor aklında bulunsun :) DMC'nin çeşitli keten kumaşları var bunun için. 40ct'lik süper ancak çok çok küçük kareleri olduğundan çok zor. 28 ya da 32ct'yi tavsiye ederim. www.tyarchinx.blogspot.com blogumda ciddi bir arşiv hazırlıyorum arzu edersen bak. Ankara'ya dönünce elimdeki dergilerden şemaları taratıp oraya eklemek istiyorum.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. karen Hanım--Çok teşekkür ederim. Önce yeniden başlamak konusunda kararsızlık yaşasam da en akıllıca işi yaptım galiba :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Dilek--Çok teşekkür ederim Dilek Hanım.

    YanıtlaSil
  6. Tarchin--Çalışmalarınızı ve bloğunuzdaki paylaşımlarınızı parmak ısırarak izledim. Hepsi birbirinden harika. Takipteyim. Tavsiyeleriniz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ben de guzel yorumun icin cok tesekkur ediyorum :) Yukarda kanevice blogumun adresini yanlis yazmisim :\ tarchinx.blogspot.com olmasi lazim :) sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ne zamandır ara vermiştim pano işlemeye, bak şimdi canımı çektirdiiiin:) Ben kolalı gibi olan goblen kumaşı kullanıyorum, çizgileri açık renk keçeli kalemle çiziyorum, 10arlı kareler oldukça kolaylaştırıyor işlemeyi, goblen kumaş olunca fonu da doldurmak gerekiyor, ama güzel oluyor. Kasnak olarak kendi imalatımı kullanıyorum, 4 adet tahtadan bir çerçeve yaptım, kumaşı büyük kağıt maşalarıyla tutturuyorum, ay ben bunları niye anlatıyorum çenem düştüüü:)) Blogumun biryerlerinde var zaten nasıl dağıldığım goblen işlerken:)) Eeee ne zaman bitmişini göreceğiz?

    YanıtlaSil
  9. Tarchin--Düzeltmeniz iyi olmuş :) Aranıp durmak iyi olmuyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Banuca--Banu ablacım sizin kasnağınız eminim ki daha kullanışlıdır. Bu pek bir alem.Kumaşı kasnağa takacam diye iki büklüm olmanızla kalıyorsunuz. Kullanışlı değil. İnsan gördükçe daha bir heves ediyor yapmak için. Ben bu ara yine örgü bebeklerime sardım. Bilmem ne zaman biter :))

    YanıtlaSil
  11. Dilek'ciğim siteni yeni ziyaret ettim. İnanılmaz beğendim.Çok çok güzel bölümler, örnekler, fikirler, örgüler, İNCİ , her şey var. Başarılarının devamını dilerim. Bundan sonra sıkı takipçinim haberin olsun. Aylin ablan. Bu arada bu çarpı işi panodan bende işlemiştim.

    YanıtlaSil
  12. Aylin Ablaaaaa,
    Çok teşekkür ederim ziyaretin için. Hoş bir sürpriz oldu :) Hoşgeldin. Paylaşımlar hepimiz için. Çarpı işine yeni başlasam da keyifli bir uğraş oldu benim için. Malum zaman çok artık bende. Görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil